Делфините могат да се научат да ходят по вода, гледайки един от друг

18:10, 30 авг 18 / Любопитно 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делфините могат да се научат да правят номера, например да ходят по вода, като гледат един от друг, съобщи Прес асосиейшън, цитиран от БТА.

Австралийски учени наблюдаваха диви делфини в Аделаида да се придвижват върху вода, изправени на опашките си, след като сред тях беше пусната женската Били, прекарала известно време в делфинариум.

Дивите делфини почти не се изправят на опашките си, но този номер е класически в делфинариумите. Били го научила от побратимите си, когато я спасили от замърсен район през януари 1988 г.

Когато я пуснали на свобода, тя редовно ходела по вода върху опашката си. Други делфини в района започнали да я имитират. До 2011 г. девет делфина били наблюдавани да ходят по вода в дивата природа. След 2014 . тази практика започнала постепенно да отмира, когато умрял най-големия ентусиаст.

Ръководителят на изследването д-р Майк Боси, каза, че е обърнал внимание на придвижването върху опашката сред делфините само защото е знаел историята на Били и е наблюдавал събратята й в района продължително - повече от 30 години. Така е осъзнал потенциалната социална роля на имитацията в тяхната общност.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама