БАН освободи Христомир Брънзов като директор на НИМХ

15:15, 30 авг 18 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология.

Професор Брънзов посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност, съобщи БНР.

Той беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Синоптиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22-ри август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Преди седмица, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ако МОН и БАН не намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост, Борисов ще посочи такова.

Протестът на синоптиците се премести от централата на БАН пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на правителството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама