Десетки пътници без превоз заради спряната линия София-Пловдив на "Витоша експрес"

10:00, 31 авг 18 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И тази сутрин десетки пътници останаха без превоз на столичната Централна автогара, след като вчера стотици хора, закупили билети за превоз от фирма "Витоша експрес" по направление София – Пловдив, бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване. Хората са имали закупен билет за линията, която фирмата вече не обслужва. Причината е прекратеният на 29 юли договор на фирмата със Столичната община eдностранно, с едномесечно предизвестие, предава БНР.

Иван Николов, който оглавява дирекция "Транспорт" в Столичната община, обясни, че Столичната община е прекратила договора заради констатирано системно неизпълнение на поетите от фирмата задължения и конкретно заради неспазването на договорената продажна цена за билет. Превозвачът е трябвало да продава билета за седем лева, а е правил това на по-висока цена.

Управителят на "Витоша експрес" Тихомир Асенов не вижда извършени нарушения на договора за превоз на пътници от София до Пловдив. За Асенов е необяснимо защо е било нужно "да се правят такива показни акции, да се пращат екипи на ДАИ на двете автогари – в София и в Пловдив, да се съставят актове". Управителят твърди още, че от фирмата са изразили готовност да превозват пътниците в тази ситуация, за да не се получава "социално напрежение" и няколкостотин души да останат без транспорт.

„Прекратяването на договора ни беше доста прибързано и необмислено. Извършено е под медиен натиск”, заяви Асенов пред NOVA. 

„Поискахме увеличение на цената, но такова не ни беше разрешено дори с индекса на инфлацията за миналата година, на което и по договор имаме право”, обясни Асенов. И подчерта, че тарифата за билетите скочила от малко под 7 на 14 лева, тъй като в нея се включвала и такса „обслужване”.

След прекратяването на договора се оказа, контрактът на "Витоша Експрес" не е в сила от един месец и така, в последните 30 дни, фирмата е превозила хиляди хора по маршрута напълно незаконно. От компанията пък твърдят, че все още са в предизвестие и возят легално.

Скоро по маршрута София - Пловдив и обратно пътниците ще се движат с автобусите на фирма „Бус Перник" за 8.80 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама