Лекарите чужденци ще държат изпит по български език, за да работят у нас

19:50, 31 авг 18 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички лекари и медицински специалисти чужденци, включително гражданите на Европейския съюз, другите държави от ЕИО и Швейцария, ще трябва да минават на изпит за владеене на български език, за да получат правото да практикуват у нас.

Това предвиждат промени в наредба, внесени от министрите на здравеопазването и образованието. Досега въпросната наредба предвиждаше през подобна проверка да минават чужденците, но не гражданите на ЕС, ЕИО и Швейцария.

Желаещите да практикуват у нас ще трябва покажат, че владеят езика писмено и устно, включително специализираната медицинска терминология, че разбират без проблем не само литературата си, а и нормативните актове, свързани с медицинската дейност у нас.

В обхвата на бъдещите нови изисквания ще попадат не само лекарите, специалистите по дентална медицина и магистър-фармацевтите, а и медицинските сестри, акушерките и останалите специалисти по здравни грижи.

Те ще подават заявление до министъра на образованието за издаване на удостоверение за владеене на родния ни език, заедно с копия на документ за самоличност и дипломата си. Документите на чужд език трябва да бъдат легализирани. Нотариална заверка е необходима за копието на дипломата.

Ще минават през изпит, организиран и провеждан от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО). Назначена от директора му комисия ще проверява владеенето на български и на професионалната терминология на родния ни език чрез писмен изпит и събеседване, до което ще достигат само преодолелите писмената част. В нея задължително ще участва действащ медицински специалист.

Преминалите изпита ще получат удостоверение. Останалите ще могат да се явят отново след най-малко 4 месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама