Подобряват местообитанията в резервата „Сребърна“

17:10, 31 авг 18 25 1536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира проект за подобряване на природозащитното състояние на горските природни местообитания на територията на Поддържан резерват „Сребърна“. Бенефициент е Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе. Целта е възстановяването и поддържането на местообитания, оценени в „неблагоприятно лошо състояние” съгласно проекта за „Картиране и определяне на природозащитното състояние на висши растения, мъхове и природни местообитания”.

Територията на резервата попада в землищата на с. Сребърна и с. Ветрен, и в границите на две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000. С изпълнението на дейностите по проекта ще се подобри природозащитното състояние на Алувиалните гори с Черна елша (Alnus glutinosa) и Планински ясен (Fraxinus excelsior), и на Крайречните смесени гори от Обикновен дъб (Quercus robur), Бял бряст (Ulmus laevis), Планински ясен (Fraxinus excelsior), и Полски ясен (Fraxinus angustifolia).

Основните мерки са свързани с отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни видове, лесовъдски дейности за подобряване на благоприятния природозащитен статус, охранителни мерки, и купуване на специализирана техника.

Проектът се осъществява с осигурено финансиране от ОПОС 2014-2020 в размер на близо 900 000 лв. Срокът на изпълнение е 32 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама