Бойко Борисов: С министерските оставки понесохме политическата отговорност за трагедията край Своге

16:26, 01 сеп 18 / Политика 25 2153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Можеха ли отговорните министерства с действията си да предотвратят трагедията край Своге? Можеха. Разбира се, всички агенции, лаборатории и надзор също имат вина и затова в момента всички те са на разпит и имат обвинения. Ние обаче трябваше да понесем своята политическа отговорност чрез оставките на тримата министри“ , Това заяви министър-председателят  и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 250 младежи от цялата страна в рамките на летния университет на Младежи ГЕРБ, който тази година се провежда под мотото „Само истината, не на фалшивите новини“.

От колко време говорим, че в автобусите задължително трябва да се слагат колани? Кое е по-важно, да отидеш на екскурзия или да се прибереш жив от нея. Ако трябва 5 000 автобуса ще останат в страната, но те ще имат необходимото оборудване за безопасен превоз на хора“, категоричен бе българският министър-председател. Бойко Борисов сподели, че в такива моменти е необходимо да бъдеш безкомпромисен. „Колкото и да ми е трудно, това е правилното решение. Това е разликата между нас и БСП“, обясни председателят на ГЕРБ и допълни, че в редиците на БСП има хора, които имат повдигнато обвинение от прокуратурата за купуване на гласове и такива, които си позволяват да наричат българските граждани „дебили“, но не им е потърсена отговорност.

БСП нямат никакво право да говорят за строителство и инфраструктура. Много бързо и удобно забравиха в какво състояние бяха магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“ по тяхно време“, отбеляза Борисов. Той посочи, че дадените милиарди от предходни правителства за модернизация на ВВС не са изхарчени целесъобразно и закупените самолети и вертолети не са имали договори за поддръжка, което налага днес да бъдат използвани само за транспорт.

Във връзка с инцидента в Харманли с бащата на президента Румен Радев, премиерът Борисов заяви: „Действията на полицаите бяха мърлява работа, бяха хаотични. В един момент съвсем случайно там се озовава местен лидер на БСП. Защо някой от ГЕРБ не беше там“, попита председателят на ГЕРБ.

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че България е пример как трябва да се охранява външната граница на Европейския съюз. Той подчерта, че редица европейски лидери лично са се убедили в това по време на посещенията си у нас. „По въздух и вода могат да ни приемат в Шенген още сега“, заяви премиерът. Бойко Борисов изрази мнение, че в момента международната обстановка е по-сложна отвсякога. „Непрекъснато има санкции между най-големите държави и икономики. Тонът между някои европейски лидери се изостри. Свидетели сме на най-мащабните военни учения в Европа от 80-те години насам. Милиарди се дават за превъоръжаване сега вместо за социални услуги, здраве и др.“, обясни той и допълни, че само когато европейските страни работят заедно могат да бъдат конкуренти на САЩ, Китай, Русия и т.н.

По темата с феномена фалшиви новини, българският министър-председател подчерта, че те са голяма заплаха, която е способна дори да събори правителство. „Затова мислете. Проверявайте всяка информация, която достига до вас, без значение от автора, и се замислете дали определени политически и икономически интереси не се крият зад нея“, обърна се към младежите от ГЕРБ Бойко Борисов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама