Откриха 15 тона негодни храни в търновски склад

11:00, 03 сеп 18 25 1121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 15 тона храни с изтекъл срок на годност, които бяха открити в склад на фирма във Велико Търново, са извозени в инсениратор и унищожени. Това обяви д-р Станимир Спасов, шеф на областната Дирекция по безопасност за храните в старата столица. Складът, в който при съвместна акция на контролните органи бяха открити негодни храни,  остава под наблюдение, пише в. "Труд".

На 12 юни Районната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно производство за това, че за периода от юли 2017 до април тази година са измамени купувачи относно качеството на предлаганите стоки. 

След сигнали за преетикиране на храни с изтекъл срок на годност и разпространението им в търговската мрежа, в закусвални и хлебозаводи, бяха предприети действия от МВР и контролните органи по безопасност на храните за проверка на сигналите.

Извършена бе проверка в склада на въпросната фирма от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР във Велико Търново, съвместно със служители от Областна дирекция по безопасност на храните и специалист по компютърни техники и технологии.

При акцията бе установено, че в склада се съхраняват голямо количество хранителни стоки с изтекъл срок на годност, стоки на чиито опаковки са подменени стикерите, указващи трайността, отпечатани стикери и етикети за хранителни продукти, както и компютърна техника, на която са били отпечатвани новите стикери и етикети.

Става въпрос за над 30 артикула- сухи млека, шоколадов фондан, магарини, яйчен меланж и др. , чието количество е около 15 тона. Престъплението е по член 232, ал. 2, б. Б във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс и предвижда лишаване от свобода до две години или пробация. Разследването по делото продължава под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново.

„Въпреки, че негодната продукция в шокиращото количество бе открита преди два месеца, унищожаването и се забави заради кампанията по ликвидиране на болни от чума животни през юли.

Фирмите, които имат разрешително да унищожават храни, бяха заети със спешното транспортиране на убитите животни от Странджанско до екарисажите в Южна България“, обясниха работещи по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама