Сложиха край на спора за боклука между Балчик и Каварна

13:10, 03 сеп 18 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спорът за боклука между Балчик и Каварна е разрешен с подписване на споразумение за разсрочено плащане, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов. На територията на общината е претоварната станция, събираща отпадъците на крайморските общини от Добричка област.

Съседите са изплатили на Белия град 320 хиляди лева за депонираната на станцията смет, а останалите дължими – 477 300 лева, са разсрочени до края на годината. Паралелно ще погасяват и текущите си плащания за новопостъпилия боклук, предаде БНР.

Каварна не искаше да плаща, поради съмнения в качеството на претоварната станция в Балчик, където сметта се сепарира и транспортира към регионалното депо в Стожер. Стигна се до ситуация, в която управляващата община Добрич се наложи да запорира сметките на Балчик, която пък от своя страна трябваше да поеме задълженията на съседите си.

Ако Каварна спази споразумението, в края на годината няма да ни дължат нито стотинка. Балчик не дължи почти нищо на Добрич, зависи от последните фактури, каза още кметът Николай Ангелов. Сметките, които направихме в края на 2016 година, са точни – събираме от такса смет около 3,5 млн.лв., толкова и харчим. През 2019 година сумите няма да бъдат повече и няма да се налага покачване на налога, заяви той.

На последното Общото събрание на Сдружение "Регионално управление на отпадъците - Добрич" , провело се на 19 юни, партньорите са разгледали писмо на Община Каварна, в което сигнализират за нарушения при функционирането на претоварна станция за отпадъци, но предложението да се сформира специална комисия от трите общини Каварна, Балчик и Шабла, която да осъществява текущ контрол на работата на оператора, не е одобрено.

Балчик ще стане част от поредното масово есенно почистване, което ще се проведе в Световния ден на почистването - 15-и септември.

През 2018 г. най-мащабната национална доброволческа инициатива “Да изчистим България заедно” ще обедини за осми път институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда.

Община Балчик вече е посочила на кои места ще се чистят замърсени зони – в Балчик, Кранево и Гурково. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици, съобщиха от общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама