Кърджали е с 30.5% по-ниска заплата от средната в страната

17:55, 04 сеп 18 25 2084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

852 лева е била средната брутна месечна заплата в област Кърджали за месец юни тази година. Тя е с 44 лева по-ниска от средната за април, която е 896 лв, и с 15 повече от майската, която е 852 лева. През второто тримесечие има увеличение спрямо първото със 7.9 процента. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в дейностите „Административни и спомагателни дейности“ - с 9.8%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9.3% и „Добивна промишленост“ - с 3.2%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 23.0%, „Преработваща промишленост“ - с 15.6% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 15.4%.

През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.8% спрямо второто тримесечие на 2017 г., като най-голямо е увеличението в „Строителство“, „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Други дейности“. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2018 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Добивна промишленост“, „Образование“ и „Преработваща промишленост“. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт, складиране и пощи“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата, в област Кърджали, през второто тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 11.2%, а в частния сектор - с 12.1%.

По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 г. Кърджалийска област заема деветнадесето място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - 1 518 лв., а с най-ниска е област Благоевград - 743 лв.

За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1125 лв. - с 263 лв. или 30.5% по-висока от тази за област Кърджали.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама