Снежина Петрова става Медея под режисурата на Деси Шпатова

12:20, 05 сеп 18 / Култура 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Актрисата Снежина Петрова ще се превъплъти в Медея, която след измяната на своя любим Язон погубва двете си деца и новата му съпруга в безсмъртната едноименна трагедия на Еврипид.


Спектакълът под режисурата на Деси Шпатова е част от официалната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и ще има своята премиера на 29 юни догодина в автентичната среда на Античния театър в града. В мегапроекта наред със Снежина Петрова участва цяло съзвездие изтъкнати български актьори начело с

Владо Пенев в ролята на Креонт – царя на Коринт, Валентин Ганев като бездетния цар на Атина – Егей, и Станка Калчева като Дойката. Младият Дамян Тенев (притежател на 2 номинации за награда „Икар“ - актьорска и за режисьорски дебют) ще влезе в образа на неверния Язон. Първоначалната идея бе да го изиграе Владо Карамазов, но тъй като асът на Народния театър е зает със снимки в сериала „Откраднат живот“ и с други професионални начинания, не успя да се включи в проекта.

 

Композитор на спектакъла „Медея“ е Асен Аврамов, а в представлението музиканти ще свирят на живо.

Сценограф е германката Катрин Брак, работила и в емблематичния спектакъл на Димитър Гочев по Чеховия „Иванов“ в берлинския театър „Фолксбюне“ със Самуел Финци в главната роля.

Костюмите, за които все още не се знае дали ще са „в епоха“ или стилизирани, ще бъдат дело на художника Юлиян Табаков.

В проекта „Медея“, в частта му за приобщаване на нови публики и малцинствени групи към изкуството, участва и кураторът от СГХГ Пламен Петров. Екипът на режисьора Десислава Шпатова ще търси опции след пловдивската премиера спектакълът да бъде показан в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама