Лекари разтълкуваха усмивката на Мона Лиза

18:10, 05 сеп 18 / Любопитно 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекари от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обобщиха възможните заболявания на жената, нарисувана на картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи, като според тях основното е намалена функция на щитовидната жлеза, съобщи "Юрик алърт", цитиран от БТА. 

"Загадката на Мона Лиза може да бъде разрешена с обикновена медицинска диагноза - болест, свързана с намалена функция на щитовидната жлеза", твърди д-р Мандип Р. Мехра, директор на центъра по сърдечносъдови заболявания в бостънската болница. Той обобщи досегашните хипотези за болестите на Мона Лиза и предложи собствени интерпретации.

През 2004 г. ревматолози и ендокринолози казаха, че плаки по кожата и подутина на дясната ръка насочват към нарушение в обмяната на липиди, наследствена хиперлипидемия и преждевременна атеросклероза. Според тях известната загадъчна усмивка се дължи на парализа на лицевия нерв.

Д-р Мехра и съавторът му обаче са убедени, че силно намалената функция на щитовидната жлеза е много по-вероятна диагноза, защото Лиза Герардини е починала на 63-годишна възраст. Ако е страдала от сърдечносъдово заболяване и липидно разстройство, тя надали би живяла толкова, като се има предвид състоянието на медицината през 16-и век.

"Външни признаци на хипотироидизъм са оредялата коса, пожълтялата кожа и възможна гуша, каквито се виждат на картината", уточни д-р Мехра.

Храната на италианците през Ренесанса не е съдържала достатъчно йод. Затова на картините и скулптурите от този период често се виждат хора с гуша.

Лиза Герардини е родила малко преди да позира за портрета. Затова е възможно тя да е имала средродилно възпаление на щитовидната жлеза.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 RomanZew 23:17, 05 юли 22

Купить счётчик газа и другое газорегуляторное оборудование в Москве и Московской области. Мы предлагаем сигнализаторы загазованности марки Seitron от 12000 рублей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама