Набелязаха мерки срещу африканска чума по свинете във Видинско

11:05, 05 сеп 18 25 1025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания обсъди мерките срещу разпространение на африканска чума по свинете в област Видин. Комисията е свикана заради регистрираното огнище на болестта в страната. Продължава изпълнението на мерките, набелязани на проведеното през месец юли заседание.

Организирана е дезинфекция на транспортните средства, преминаващи през трите гранично-пропускателни пунктове на територията на областта, докато не се нормализира епизоотичната обстановка. Контролира се и вносът на неразрешени хранителни продукти, като пробите от конфискатите до момента са отрицателни.

На територията на област Видин се извършват планови проверки на свиневъдните обекти, на пазарите за животни и всички хранителни заведения, за стриктно изпълнение на мерките за биосигурност, заявиха от Областната ветеринарна служба. Стартира и кампания за осведомяване на стопаните, отглеждащи животни за лични нужди.

Изготвен е информационен лист за превантивните мерки, които собствениците следва да предприемат. Това се прави с цел свиневъдите да бъдат предварително и напълно осведомени за цялата клинична картина, начините за предпазване и евентуалните последствия при установяване на заболяването. До средата на месец септември със съдействието от кметовете ще бъдат актуализирани списъците на собствениците и броят на отглежданите свине по населени места. Информационни срещи за заболяването по свинете ще се организират и в общините от област Видин.

„Чрез разяснителна кампания по места в общините и с доброто взаимодействие на институциите, ще намалим вероятността от разпространение на заболяването по свинете”, каза областният управител Албена Георгиева, която председателства заседанието на Комисията, предаде БНР.

Георгиева отново апелира гражданите при съмнения за заболяването африканска чума, своевременно да се информира Областна дирекция по безопасност на храните - Видин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама