"Фермата" 4 сблъсква и обединява българи от цял свят

15:42, 05 сеп 18 / Любопитно 25 1864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от половината от населението на България е засегнато от емиграцията, сочат данни от национално представително проучване, проведено през август специално за новия сезон на „Фермата: Съединение“.

Според анкетираните в проучването, поръчано от bTV, основните причини за емиграцията са по-доброто заплащане на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро образование и реализация за децата. Около 33% от анкетираните казват, че близките им са емигрирали, за да натрупат спестявания и да помагат на семействата си тук. Едва около 15% от българите с близки в чужбина смятат, че има вероятност те да се завърнат, но вярват, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха мотивирали близките им да купят еднопосочен билет за родината.

Резултатите от изследването сочат още, че по-добрият икономически и социален климат, в който живеят емигрантите, не ги прави по-малко заинтересовани и ангажирани с обществения живот в България, а напротив – доминира мнението, че българите емигранти в по-голяма степен от сънародниците им у нас, се включват в обществени каузи за страната и допринасят за просперитета й.

„На всички тези изводи се основават и вечните спорове между емигранти и българи, останали тук – кой милее повече за България и предателство към родината ли е да я напуснеш. Очакваме тези дискусии да се състоят в новия сезон на „Фермата“, коментира Маргарита Александрова, програмен директор на bTV Media Group.

„Темата за емиграцията е много гореща в момента. Като развлекателен проект обаче, „Фермата“ няма да заема страни и позиции, или да дава решения, но ще даде на зрителите храна за размисъл и дискусии“, коментира главният изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала.

“Българите, които живеят извън страната ни, присъстваха като тема във „Фермата“ от първия сезон на шоуто и с времето тя ставаше все по-видима и важна. Така естествено се роди идеята за сезон 4 „Съединение” – да съберем под един покрив българи, избрали да градят живота си навън и тези, решили да останат и да постигат щастието си тук, в България. Нашата задача е да разрешим споровете помежду им и да ги обединим”, разказаха изпълнителните продуценти на шоуто Иван и Андрей.

В тази мисия ще се включи специалният гост в четвърти сезон „Съединение“ – световната спортна легенда Йордан Йовчев. Той е поканен да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците, защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света и е живял в чужбина, винаги е избирал да се състезава под българския флаг.

В шоуто влизат 21 българи, от които половината са избрали да градят живота си в чужбина, а другата половина – да останат в родината си. Сред всички тях са известни личности, които за първи път участват в риалити шоу – олимпийският медалист Йордан Йовчев, лекоатлетката Ваня Стамболова, бизнесменът Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов – Дидо.

Фокусът на предстоящия сезон под мотото „Съединение“ е възможно ли е обединението на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще за родината.

Още със старта на предаването участниците ще бъдат разделени на два отбора. Първият ще включва 12 българи, избрали да останат и да градят бъдещето си в България, а вторият – 9 българи, които са решили да търсят щастието си навън. Сред тях са еднояйчни близначки с успешен бизнес зад граница, но вярват, че могат да успяват само извън България – те ще се състезават като един участник. Млада майка, движена от носталгията по родината си, иска с участието си във „Фермата“ да убеди съпруга си да се завърнат у нас. Младо момче, израснало в САЩ, търси корените си, а успяла жена в Лондон е убедена, че никога не би се върнала в България, защото навън децата й получават най-доброто образование. Бесарабска българка пък ще покаже как се пазят традициите ни и извън географските ни граници.

Зрителите ще се срещнат и с наследница на фамилия, свързана с тоталитарния режим, която иска да развенчае митовете, свързани с привилегиите. Българомохамеданин пък твърди, че у нас турско робство никога не е имало. Ром, роден в гето, поема по лош път, но след като се обръща към вярата, успява да създаде семейство и да стане пример в общността си. Баща на 4 деца успява да се измъкне от сенчестия бизнес, да промени живота си в положителна посока и да се грижи добре за фамилията си. Икономист с успешна кариера има една мечта, заради която влиза във „Фермата“ – да върне всичките си близки, които са заминали, обратно в България.

По традиция, най-достойният ще спечели наградата от 100 000 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама