Борисов с Нетаняху: Трябва да се фокусираме как да се борим срещу злото

15:54, 05 сеп 18 / Политика 25 1527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България щe откриe генерално консулство в Eрусалим, съобщиха на брифинг премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху преди двустранната им среща, на която обсъдиха теми от взаимен интерес.

Израелският премиер Нетаняху посрещна Борисов с думите: „Добре дошъл в Ерусалим, приятелю мой!“ и отново изтъкна ролята на българския народ за спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война, както и изрази надежда, че откриване на почетното консулство ще е първа крачка към установяване и на българско посолство в Ерусалим.

"Така както поех ангажимент - генерално консулство за цял Израел в Ерусалим, така че улесняваме максимално и българските, и израелските граждани", заяви Борисов.

Бойко Борисов сподели пред своя израелски колега, че по-късно през деня ще се срещне с близките на загиналите при атентата в Сарафово. „Този удар беше насочен срещу израелски граждани, но загинаха и българи и ни беше нанесена голяма щета, но тогава видяхме много ясно, че нашите служби за сигурност и вашите работиха като една“, сподели българският премиер.

Религията е изключително значима за всеки един от нас, но в също време най-важните неща са мирът, толерантността и разбирателството, подчерта Борисов по време на съвместното изявление с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Българският премиер заяви, че е успял да се види с много приятели в Израел и че трябва да се положат много усилия, за да се преборим за мозъка на хората, за това, което мислят.

„Чрез интернет има много повече възможности, няма граници. Технологиите напреднаха, а в същото време виждате, че с едно хвърчило или дрон могат да се направят много и ужасни поразии“, допълни още Борисов.

„Това, което правим заедно, е да насърчим едно проспериращо бъдеще, а не минало на насилие. Надявам се да се фокусираме върху темата как да се борим срещу злото“, каза Бенямин Нетаняху.

По отношение на двустранните връзки Борисов изрази готовност до края на годината да се проведе смесеното междуправителствено заседание и отправи покана към израелския си колега да посети България. От своя страна Бенямин Нетаняху изтъкна, че има много теми за обсъждане между двете приятелски страни Израел и България.

По думите на Борисов доверието, което има с Бенямин Нетаняху, е от изключително значение, защото Израел играе ключова роля в развързване на сложния възел в Близкия Изток.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама