Започва фолклорният фестивал "Етно ритми – Златни пясъци" 2018

10:30, 06 сеп 18 / Култура 25 2004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Златни пясъци започва третият фолклорен фестивал "Етно ритми – Златни пясъци" 2018. До 10 септември участие ще вземат над 300 участници, представители на 16 творчески колективи от 11 области в страната – Пловдивска, Сливенска, София – град, София област, Плевенска, Ловешка, Пернишка, Врачанска, Габровска, Русенска и Силистренска.

Участниците във фестивала представят четири етнографски райони в страната. Сцената ще прелива от ритми, звуци и багри от Тракия, Добруджа, Северна България и Шоплука.

Фестивалът се стреми да съхрани българските традиции, духовното и културното наследство чрез музика и танци, да популяризира и опазва българския фолклор - автентичен, обработен и фолклорното танцово изкуство. Тази кауза има многобройни поддръжници в лицето на множество групи, състави и ансамбли от цяла България.

Целите на фолклорните творчески срещи са да развиват културния обмен между народите и общностите; да поощряват творческите способности на личността; да популяризират българския и чуждестранния фолклор.

Фестивалът предлага среща и с фолклорната култура и традиции на различните етнически групи в България – българи, турци и роми. Ще има и силно международно участие – специалните фестивални гости от Литва, фолклорната група Dzhiaukis и Amamere Folk Music & Dance Ensemble от Република Гана, Западна Африка.

Организатори са Сдружение с нестопанска цел Общности, опознаване, култура и Варненска туристическа компания. Събитието се провежда в партньорство с Варненска туристическа камара.

Програмата предвижда:

Дефиле – 6 септември, 15.30 ч. от Парк хотел Рива, Златни пясъци

Концертни вечери – 7 и 8 септември, 20.00 ч. в Парк хотел Рива, Златни пясъци

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама