С тържествена заря в град Съединение започнаха честванията на Съединението

07:40, 06 сеп 18 25 1281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тържествата за Деня на Съединението вече започнаха още снощи с тържествена заря и възстановка на историческите събития в град Съединение. Славният поход, довел до Обединението на разпокъсаната през 1885 година България, тръгва на 5 септември от някогашното село Голямо Конаре, днес град Съединение.

Подвигът на четата на Чардафон Велики е гордост за всеки българин, а за хората от град Съединение е святост. Затова всяка година на 5 септември те връщат спомена за Голямоконарската чета, вдъхновила и извоювала Съденението на България.

"Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който не за сребърници, а с искрени подбуди изнася пред цяла Европа урок по национално единство", подчерта в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Днес за сетен път ще провъзгласим, че „Съединението прави силата“. Такова е възванието на съзаклятниците, извоювали Съединението на Княжество България и Източна Румелия през далечната 1 885-та, въпреки съпротивата на Великите сили и съседните нам балкански държави. Днес, 133 години по-късно, това свято общонародно дело, си остава символ на небивал патриотичен и революционен подем. Свидетелство, че стигат „народните мишци и Божията воля“, за да се съберат в едно раздробените български земи", добави Караянчева пред стотиците жители и гости на града, събрали се на площада.

В кулминацията на честванията тържествената заря озари небето над Съединение.

В църквата "Свети Атанасий" в Съединение беше и отслужена панихида в памет на всички, допринесли за Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама