Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Идлиб

09:10, 07 сеп 18 / Свят 25 926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща за ситуацията в Идлиб. Планира се и втора среща - на 20 септември.

“На първата среща ще обсъдим химическото оръжие, включително нашите страхове относно запазващата се заплаха от неговото използване от режима на Башар Асад срещу собствения му народ“, каза американският посланик в световната организация Ники Хейли. „Ще получим обновена информация относно политическия процес, в който е необходим напредък със съдействието на ООН и специалния посланик Стафан де Мистура“, добави тя, предаде БГНЕС.

На 25 август руското министерство на отбраната съобщи, че се очаква провокация в Идлиб с използването на химическо оръжие. Според Москва тя се организира с помощта на британските служби и целта е да се обвини правителството на Башар Асад. Провокацията ще послужи за нов удар, който САЩ и техните съюзници да нанесат по правителствените сили.

Идлиб е последният голям сирийски регион, който остава в ръцете на различни въоръжени групировки и терористи. По данни на специалния посланик на ООН Стафан де Мистура в този регион се намират около 10 000 бойци на терористичните групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Ал Кайда“. Възстановяването на контрола над провинцията ще сложи край на военния конфликт в Сирия.

На 30 август сирийският външен министър Уалид Муалем след преговорите си с руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Сирия ще стигне до край в освобождението на Идлиб, независимо от това, дали Вашингтон и неговите съюзници ще нанесат удар по страната, обвинявайки властите в използването на химическо оръжие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама