Рибеното масло през бременността засилва растежа на детето през първите години

19:10, 07 сеп 18 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рибеното масло през бременността засилва растежа на детето през първите шест години, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учени от университета на Копенхаген установиха, че когато майките пият хапчета с рибено масло през последните месеци от бременноста, децата им качват килограми през първите години по-бързо, но тлъстините им не са повече, отколкото на другите малчугани.

Учените са работили със 736 бременни жени, които са получавали ежедневно или рибено масло, или зехтин от 24-ата седмица на бременността до една седмица след раждането. Те са измерили ръста, теглото, обиколката на главата и кръста на децата 11 пъти от раждането до 6-годишна възраст.

Децата са изследвани и с двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия на 3,5-годишна възраст и 6-годишна възраст. Така е установено, че нямат излишни тлъстини.

Рибеното масло съдържа мастни киселини с дълги вериги. Те са полезни и за развитието на мозъка на бебето, както преди да се роди, така и през първите месеци от живота му, особено ако е кърмено.

Друг изследвания показаха, че мастните киселини от рибата предпазват мозъка от Алцхаймер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама