Кулата Мйос ще е най-високата дървена сграда в света

18:40, 07 сеп 18 / Любопитно 25 1331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света, информира Франс прес, цитирана от БТА. Дървото е възхваляван материал заради слабия климатичен отпечатък и … пожароустойчивостта си.

Кулата Мйос (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната ѝ греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85,4 метра.

Изборът на дървен материал позволява да се намалят емисиите от въглероден диоксид в сравнение с бетонна сграда, твърдят инициаторите на проекта.

"Да строиш с дърво това е да помагаш да се диша в по-добър свят", се посочва в комюникето на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че е представил проекта, като се е вдъхновил от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта.

Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи Треет (Treet), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.

Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Между другото, добавянето на няколко метра височина ще позволи на норвежката кула да надмине друга сграда, която в момента се строи ХоХо (HоHо) във Виена, която ще е висока 84 метра.

За разлика от норвежката сграда, която е изцяло от дърво, австрийската има хибридна структура, като смесва дърво (76 процента) и други материали.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите сгради и градско местоположение, която е специализирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни проекти, които са в напреднал етап. Сред тях са кулата Боабаб в Париж - 120 метра, и Абебе корт тауър - Abebe Court Tower, в Лагос - 87 метра.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама