Мъжът, намушкал с нож Болсонаро, заяви, че е действал по Божия заповед

14:40, 07 сеп 18 / Свят 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Човекът, намушкал с нож кандидата на крайната десница за президент на Бразилия Жаир Болсонаро, заяви, че е действал, воден от "лични причини" и "по Божия заповед". Това става ясно от предварителен доклад на военната полиция в щата Минас Жераис, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Той ни каза, че нападението е предизвикано от лични причини, които не можахме да разберем", защото "казваше отвреме навреме и друго - че е действал "по Божия заповед", посочват авторите на документа, разпространен след нападението срещу депутата в град Жуиз ди Фора.

Според първоначалните данни около 15:00 часа нападателят - 40-годишният Аделио Биспо ди Оливейра, "е излязъл от жилището си с нож" и се е присъединил към шествие на симпатизантите на Болсонаро.

Кадри, заснети със смартфони и качени в социалните мрежи, показват как извършителят изчаква кандидатът, носен на раменете на свои привърженици, да мине край него, за да го намушка с нож, когато политикът вдига ръце.

Според очевидец, множество хора са започнали след покушението да викат срещу нападателя: "Ще умреш!", хванали са го и са го били, преди да бъде отведен в близък полицейски участък.

На полицейски видеозапис заподозреният, седнал на земята, обяснява на полицаите, че е действал сам.

Адвокатът на нападателя - Педро Аугусто Лима Поса, заяви пред телевизия "Глобо", че довереникът му по собствените му думи е действал, "воден от религиозни мотиви, с политически характер, също и заради предразсъдъците, демонстрирани от Болсонаро всеки път, когато говори за раси, религия и жени".

Бившият армейски капитан е поклонник на военната диктатура от периода 1964-1985 г., участва в ред расистки, хомофобски и женомразки прояви.

Биспо ди Оливейра е качил неотдавна във Фейсбук различни постове с критики срещу Болсонаро. Често е публикувал постове с политическо съдържание, възхваляващи бразилската левица и правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

От 2007 до 2014 г. нападателят е бил активист на лявата партия "Социализъм и свобода", потвърди за АФП Висшият електорален съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама