Приемането на рибено масло по време на бременност укрепва мускулите и костите на детето

17:48, 09 сеп 18 / Любопитно 25 2006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датски учени установиха, че за бременните жени е полезно да приемат рибено масло, съдържащо Омега-3 мастни киселини. Веществото, като биологично активна добавка, подпомага растежа и укрепването на мускулната и костната тъкан на децата.

Изследването, проведено в Копенхагенския университет, включваше 736 жени с техните деца. Приемането на предписаните средства продължи от 24-та седмица на бременността до първата седмица след раждането.

На първо място, учените проследиха развитието на астма. В групата, приемаща рибено масло, е установено 30% намаление на индексите на това заболяване.
Омега-3 се съдържат в мазните риби (сьомга, риба тон, пърстърва, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти.

Приемът на достатъчно Омега-3 мастни киселини по време на бременност е свързан с многобройни ползи за детето, някои от които са по-добро зрение, намален риск от хиперактивност, аутизъм и церебрална парализа, спомагане за развитието на детето, регулиране и подобряване на  имунитета, развитие на по-добри комуникационни и социални умения, подобряване на всички функции в мозъка и много други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама