Volkswagen се изправя пред съда

13:40, 10 сеп 18 / Свят 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В германския град Брауншвайг започва първият голям съдебен процес срещу автомобилната група Volkswagen за манипулирането на 11 милиона дизелови двигатели.

Скандалът, известен като Дизелгейт, гръмна през 2015 година, когато американски медии разкриха, че в милиони двигатели на коли от автомобилната група е инсталиран софтуер, с който могат де се фалшифицират резултатите от тестовете за вредни газове. Акциите на автогиганта - гордост за германския износ, изгубиха около 40% от стойността си за няколко дни.

Сега инвеститорите искат компенсации за понесените загуби. Съдът в Брауншвайг ще се съсредоточи върху спада на цените на акциите на Volkswagen през дните, последвали разкритието.

Магистратите ще разгледат над 200 въпроса, свързани със сложния казус и ще трябва да отсъдят доколко адекватно е действала компанията Volkswagen, дали и кога е трябвало да уведоми инвеститорите и кой от ръководителите е бил в течение за наличието на подобен софтуер.

Инвеститорите искат общо близо 9,5 милиарда евро обезщетения. Ако обаче Volkswagen бъде осъден, съдиите ще трябва да определят какви са дължимите суми за всеки отделен случай.

Това е първият голям съдебен процес срещу Volkswagen в Германия, където бяха внесени само няколко индивидуални жалби от клиенти на автомобилостроителя, но изходът от тези дела не беше оповестен. В САЩ групата уреди спорове с клиентите си, като плати 14,7 милиарда долара, а двама от бившите му висши ръководители бяха осъдени на лишаване от свобода.

Най-големият световен автомобилостроител твърди, че според наличните информации навремето не било нито наложително, нито задължително да бъдат уведомявани пазарите. Volkswagen твърди също така, както направи и пред американското правосъдие, че измамата била инициатива на шепа инженери, а техните ръководители не са знаели за нея. След като американските власти се свързали с ръководството, то не преценило мащабите на скандала и си мислело, че случаят ще бъде уреден по взаимно съгласие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама