Силен вятър отложи източването на горивото от "Мопанг"

12:05, 10 сеп 18 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Източването на горивото от кораба "Мопанг" край Созопол е отложено заради силен вятър. При контролно пробиване на един от резервоарите е изтекло гориво под силно налягане.

Десет водолази с маски и с подаване на въздух от повърхността работят на две смени под водата. От един от резервоарите е изтекло гориво под налягане, а по спесификация на кораба неговият обем е 93 400 л гориво, казаха специалисти. Все още не може да се каже дали резервоарът е пълен, най-вероятно това ще стане ясно към края на операцията.

Вече трети ден продължава работата върху кораба "Мопанг", тя засега е свързана само с пробиване на контролни отвори от водолазите, за да се установи в кои танкове и в кои трюмове има все още гориво и какво е неговото количество.

Силният североизточен вятър тази сутрин не позволява на водолазите да слязат под водата, това може би ще стане в късния следобед, очаква се в близките дни да започне истинското източване на мазута от кораба "Мопанг".

"По-скоро се сбъдват по-лошите предсказания за голяма количество гориво на борда, но не може да се каже колко", казаха още специалистите, пише БНТ. Вече са пуснати шест шестонни бетонни котви около кораба и са закачени боновите заграждения, които ограничават разлива, който впоследствие ще бъде събран със специализиран кораб.

Източването на мазута ще започне, когато метеорологичните условия са благоприятни, категорични са от спасителния екип.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама