Птиците, които живеят далеч от екватора, умират по-млади

08:20, 11 сеп 18 / Любопитно 25 1005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени установиха, че птиците в близките до двата полюса райони сменят по-бързо перата си в сравнение с посестримите им, които живеят близо до екватора, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Предишни изследвания заключиха, че птиците в северни райони на планетата възприемат начин на живот, който е съобразен с принципа "Живей бързо, умри млад". Тези птици съзряват по-бързо и се репродуцират по-рано, жертвайки оцеляването си за възможността да имат по-голямо потомство. 

Далеч от екватора сезоните са по-кратки, а източниците на храна - непостоянни. Природата изисква птиците в тези райони да сменят перата си по-бързо в сравнение с посестримите им в тропиците.

Райън Терил от университета на Луизиана установи темповете на растежа на птичи пера, като измери големината на светлите ивици върху всяко от тях. Тези ивици се образуват от излагане на слънчева светлина, тъй като новите пера израстват денем и нощем. По-бързо израсналите пера са с по-голямо пространство между ивиците.

Като използвал музейни експонати, Терил изследвал перата на четири вида птици, които се срещат в северното и южното полукълбо. Анализът му показа, че птиците в отдалечени от екватора райони сменят перата си по-бързо, отколкото пернатите в райони с тропически климат. Ученият смята, че поради една и съща причина птиците сменят по-бързо перата си и съзряват по-рано.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама