Съединените щати се подготвят за урагана Флорънс

07:40, 12 сеп 18 / Свят 25 1634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Източното крайбрежие на САЩ се подготвя за най-мощния ураган от близо три десетилетия насам. Очаква се Флорънс да достигне сушата в четвъртък. Метеоролозите предупреждават, че стихията може да предизвика големи наводнения. Вирджиния, Мериленд, Южна и Северна Каролина, както и столицата Вашингтон обявиха бедствено положение. Заповед за принудителна евакуация беше издадена за повече от 1 милион души.

“Този ураган не може да е сравнява с нищо, което сте виждали досега. Не поставяйте живота си в риск”, заяви губернаторът на Северна Каролина Рой Купър, цитиран от БНР. "Тази буря е истинско чудовище. Това е един изключително опасен, исторически ураган ", добави той.

Флорънс се простира на толкова широк фронт, че застрашава крайбрежните градове от Южна Каролина до Охайо и Пенсилвания. Според метеоролозите всички те могат да бъдат пометени от стихията.

Хората от застрашените региони купуват масово бутилирана вода и консерви преди да започнат евакуация от градовете. Междущатската магистрала е блокирана от тежкия трафик.

 

 

Пътят, по който най-вероятно ще се движи ураганът, включва няколко ядрени централи. Говорителят на "Дюк Енерджи" Райън Мосър заяви, че операторите ще започнат да затварят централите най-малко два часа преди пристигането на ураганните ветрове.

Силите на националната гвардия са мобилизирани в помощ на застрашените щати. Президентът Доналд Тръмп издаде заповед за извънредна ситуация в Северна Каролина, което ще позволи на властите да получат достъп до федерални средства в случай на необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама