Цацаров призова случаят "Своге" да не се използва за политически цели

13:46, 12 сеп 18 / Политика 25 1566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава разследването по всички основни версии за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Това коментира в кулоарите на парламента главният прокурор Сотир Цацаров. Той призова да не се правят политически спекулации от трагедията.

"Трябва да бъдат назначени двете основни експетизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата. Тоест дали иззетите мантинели отговарят на стандартите, които са установени за такива мантинели. По отношение на асфалтовите проби, ще се преценява съответсвието им на т. нар. рецепта за асфалтова смес. Най-вероятно асфалтовите проби ще бъдат изследвани от лаборатория, която е австрийска. Що се отнася до мантинелата - то ще бъде възложено на Института по металознание към БАН", коментира Цацаров.

Случаят „Своге” не трябва да се използва за политически цели, заяви още главният прокурор като обеща каквото зависи от прокуратурата, да бъде свършено. „Изтървана бе една фраза, която звучеше така: „Убихте 17 човека”. Много е лесно да се раздават присъди в тази зала. Ние ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Грозно е”, категоричен бе обвинител номер 1 на републиката.

В пленарна зала той каза още, че са необходими изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционните престъпления.

Цацаров потвърди съществуването на два сериозни за държавното обвинение проблема, които често стават причина за забавяне на досъдебното производство. Единият от тях е с експертизите. За пример Цацаров посочи факта, че в страната има цели райони, в които въобще няма съдебни медици. Това водело до свръхнатовареност на Института по криминалистика към МВР.

Вторият проблем бил взаимодействието между прокуратурата и МВР и кадровото обезпечаване на разследването.

„Необходимо е предприемане на мерки именно в насока на обучението на разследващите полицаи. От страна на прокуратурата се прави всичко необходимо в тази посока, но без да прехвърляме отговорността, основната тежест е върху МВР“, смята Цацаров.

Той предложи да бъде обмислено и въвеждането на смекчена наказателна отговорност на подсъдими, които са допринесли за разкриването на престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама