Зоран Заев с реч пред евродепутатите

10:10, 13 сеп 18 / Свят 25 1228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последния ден от сесията на Европейския парламент към депутатите ще се обърне и премиерът на Македония Зоран Заев. Очаква се Заев да повдигне въпроси около подкрепата на Брюксел за договора с Атина за името на бившата югославска република и предстоящия в страната референдум по въпроса на 30 септември.

Във вторник пред депутатите говори и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Той защити Договора от Преспа и своя македонски колега Зоран Заев. Ципрас бе особено критичен към двете опозиционни партии в Македония и Гърция, ВМРО-ДПМНЕ и Нова демокрация, обвинявайки ги, че техните лидери си служат с еднакви аргументи в опит да отхвърлят договора, с който се слага край на десетилетния спор за името.

"Умолявам всички депутати да разберат следното - и аз и Заев сме обявявани за предатели в нашите страни от политици, които спадат към Европейската народна партия със едни и същи аргументи", каза Ципрас. "Мицотакис и Мицковски, които принадлежат към Европейската народна партия (ЕНП), ни обвиняват с напълно еднакви аргументи - че сме предатели и че споразумението е вредно. Не мислите ли, че тъй като двамата консервативни лидери ни обвиняват, че сме предатели и че това споразумение е предателство, това вероятно означава, че и аз Заев правим нещо добро, проправяме пътя към мира, перспективи за сътрудничество и мирно бъдеще, историческо бъдеще и с това съм много горд ", каза Ципрас.

Дебатът в Европейския парламент на моменти приличаше на дебатите от гръцкия парламент, след като депутатът от Нова демокрация, Манолис Кефалоянис, попита Ципрас да каже как в бъдеще ще се наричат езика и националността на македонските граждани. Ципрас отговори с насрещен въпрос - как се е наричала тази държава досега в Европейския парламент?

"Това е Европейският парламент, не можем да се държим като в гръцкия парламент и да считаме тази тема за табу, заравяйки главата си в пясъка. Знаете, че от години си заравяме главата в пясъка, докато реалността е различна - 140 страни, сред които и най-големите като САЩ, Китай, Русия, са признали страната под конституционното й име, а това име е само Македония. Всички лидери казват Македония и никой не изглеждаше раздразнен", каза Ципрас.

Гръцкият премиер твърди, че с договора Македония вече няма да може да претендира за "античното гръцко македонско наследство", т.е., че с него се признава, че съседната страна е славянска и нейният език е славянски. "Досега това не се е случвало", каза Ципрас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама