Как да намалим заболеваемостта от Алцхаймер?

19:40, 13 сеп 18 25 1663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Последните проучвания сочат, че ако контролираме рискови фактори като високото кръвно и високият холестерол, диабета, наднорменото тегло и ниската двигателна активност, ще се предпазим от Алцхаймер и деменциите. Това каза проф. Лъчезар Трайков, невролог и преподавател в Клиниката по неврология на Александровска болница, цитиран от БНР.

"Профилактиката на тези рискови фактори намалява до шест пъти заболеваемостта от Алцхаймер. Ако болестта манифестира предимно след 60-65 годишна възраст, за съжаление проучванията от последните 3-4 години сочат, че тя започва 20 години преди това. Съчетаването на този контрол на рисковите фактори с още четири дейности дава изключително добър резултат. Физическите разходки, средиземноморската диета, социалните контакти, специални програми - по един час в обучени центрове отиват хората и им показват специални задачи за умствена гимнастика", заяви специалистът.

До 20-ти септември в Дома на киното се провежда кампанията "Да живеем заедно", посветена на хората с Алцхаймер и деменции. Организатори са Българското дружество по деменции, Медицинският университет в София и пациентската организация "Живот с деменции".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама