Депутатите отхвърлиха президентското вето върху АПК

11:55, 13 сеп 18 / Политика 25 1213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със 146 гласа „за“ и 69 „против“ депутатите преодоляха президентското вето и отново гласуваха превърналите се в спорни промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Приетите в края на юли разпоредби станаха обект на множество спорове, а държавният глава изрази несъгласие с 16 от тях, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждане на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

„Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено, а спорните текстове -обсъдени внимателно“, призова народният представител от "БСП за България" Крум Зарков, цитиран от БГНЕС. Според него не са пресилени твърденията на организациите от гражданския сектор, че промените могат да бъдат определени като „посегателство срещу демократичното функциониране на държавата“. От БСП се противопоставиха и на въвеждането на понятието „материален интерес“ в административния процес като го смятат за неадекватно и ще постигне обратен на търсения от управляващите ефект.

От своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова отново подчерта, че БСП ще сезира Конституционния съд относно промените.

От ДПС защитиха промените в закона и се обявиха против ветото на президента. „Ще подкрепим повторното обсъждане на АПК, аргументите за президентското вето не са нещо ново“, посочи от парламентарната трибуна народният представител Хамид Хамид. Той обвини всички граждански организации, които присъстваха на провелото се вчера заседание на Правна комисия, че се включват в дебатите в последния момент. „Къде бяха последните две години?“, попита той. Според него някои от правозащитните организации, които настояват за отпадане на спорните текстове могат да бъдат определени като „зелен октопод“ и припомни, че текстовете са обсъждани обстойно през последните две години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама