Кипърският парламент започва разследване на случая „Олимпик”

15:30, 13 сеп 18 / Свят 25 1314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И парламентът на Кипър се захваща с разследване на случая „Олимпик”. Заради фалита на компанията депутатите ще направят преглед на целия застрахователен сектор в страната, предаде БНР.

Последствията от срива на „Олимпик” и ефектът от него върху кипърските клиенти на застрахователната компания бяха обсъдени на заседание на комисия в кипърския парламент. Основният въпрос, който бе поставен, е дали активите, средствата, акционерите и платежоспособността на дружеството са били навреме одитирани. Според представеното становище от Застрахователния надзор всички необходими стъпки, предвидени от закона, са били предприети и в крайна сметка е трябвало да бъде отнет лицензът на компанията, за да не се увеличават щетите.

Заради случилото се с „Олимпик” депутатите искат да направят преглед на целия местен застрахователен пазар. Секторът е много важен, тъй като контролираните от Застрахователния надзор около 30 дружества, базирани в Кипър, имат оборот от около 930 млн. евро, което е 3-4% от БВП на страната, а активите им са на стойност от близо 4 млрд. евро.

Имайки предвид как „Олимпик” остави 200 000 свои клиенти в България без застраховки, кипърските депутати обсъждаха също така как евентуални фалити на застрахователни компании на острова ще засегнат притежателите на полици.

Тези проблеми ще бъдат поставени на следващи заседания с участието на представители на Застрахователния надзор, финансовия омбудсман, Службата за защита на потребителите. Целта е да се проучи дали застрахованите получават адекватна информация по отношение на техните договори, как функционират дружествата, когато трябва да плащат обезщетения, дали има прозрачност и ясни правила по отношение на тези плащания.

Съдебното дело по иска за обявяване в ликвидация на „Олимпик” започна вчера в Никозия, следващото съдебно заседание е на 17 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама