Холандия се сдоби с първата в света велоалея от рециклирана пластмаса

20:00, 13 сеп 18 / Свят 25 682 Topnovini
1

В Холандия откриха първата в света велоалея, създадена от рециклирани бутилки, чаши и опаковки. Това е част от пилотен проект, който може да доведе до още подобни пътища в страната, пише "Гардиън".

30-метровата велоалея, която е създадена с пластмаса, равнозначна на повече от 218 000 пластмасови чаши, се очаква да бъде три пъти по-дълготрайна от асфалта.

Също съдържа сензори за наблюдаване състоянието на пътя, включително температурата, броя на преминаващите колелата и възможност за справяне с трафика.

Сглобяемите части от велоалеята са леки и кухи, което ги прави лесни за транспортиране, а също така 70% по-бързо се поставят. Кабелите и канализацията лесно се поставят под велоалеята, която има и дренажна система.

Проектът е изработен от холандската компания KWS, петролния конгломерат Total и производителите на тръби Wavin.

Велоалеята беше открита тази седмица в Зволе, Североизточна Холандия. Втори път за велосипедисти ще бъде създаден в Гитхорн в провинция Оверейсел. Ротердам най-вероятно ще вземе технологията.

Вярва се, че много от ползите ще бъдат приложени и при строителство на пътища от пластмасови отпадъци.

Асфалтът е отговорен за 1,5 милиона тона въглеродни емисии на година, което е равносилно на 2% от емисиите от транспорт в света.

Концепцията беше обявена за първи път през 2015 г.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани