Българските пожарникари с професионален празник

09:00, 14 сеп 18 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник. Официалната церемония ще започне в 10 часа с полагането на венци пред мемориала на загиналите огнеборци в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в София.

От 16.30 часа пред сградата на УПБЗН – Нови Искър ще бъде открит паметник на пожарникаря инж. Богдан Личев.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири, под председателството на Димитър Тролев, е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. В специално писмо до Министъра на вътрешните работи участниците в събора посочват: “Като вземете предвид, господин Министре, високата и хуманна задача на пожарникарството от една страна, и слабото му развитие и общественото мнение за него от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за осъществяването на гореказаните решения, именно снабдяване пожарните команди с добри снаряди и употребяване на пожарникарите само за пожарникари, а не да изпълняват и други работи......”.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил. В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама