Иранският външен министър: Европа трябва да компенсира изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

15:58, 15 сеп 18 / Свят 25 785 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа трябва да предприеме действия за неутрализиране на последиците от решението на САЩ да напусне ядрено споразумение от 2015 г. за Иран, за да гарантира собствените си дългосрочни икономически интереси, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф в интервю, цитирано от Ройтерс.

Длъжностни лица на Европейския съюз категорично се противопоставят на решението на САЩ от май да се оттеглят от ядреното споразумение и се опитаха да спасят сделката под някаква форма.
Германия заяви в петък, че обмисля създаването на платежна система със своите европейски партньори, която да позволи продължаване на търговските сделки с Иран, след като санкциите на САЩ влязат в сила.

Зариф каза, че най-големият приоритет на Техеран е да продължи да продава разумно количество петрол в световен мащаб и да връща приходите си в Иран, както и да насърчава инвестициите и сътрудничеството в области като технологиите и научните изследвания.
Той допълни, че Иран има възможности да действа, ако Европа не предприеме действия, за да компенсира страната им.

„Европейците и другите страни, подписали споразумението, трябва да предприемат действия, за да компенсират влиянието на американските санкции“, смята Мохамед Зариф.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама