Еврото може да измести долара като доминираща валута на международните пазари

16:35, 15 сеп 18 25 2084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните седмици се дискутира, че доларът изглежда уязвим в икономически план, като еврото може да го измести като доминираща валута в международната търговия.
Това прогнозира главният пазарен анализатор в компанията ThinkMarkets Наим Аслам в интервю пред БНР.

Еврото е втората резервна валута в света по данни на Международния валутен фонд. За "резервна" се счита валутата, която се съхранява в големи количества от правителствата на други държави и институции. Това реално представлява техният резерв от чуждестранна валута. Към края на 2017-та година близо 63 % от чуждестранните резерви в световен мащаб са в долари и малко над 20 % - в евро.

Според Аслам  е напълно възможно еврото да се превърне в първа резерва валута в глобален мащаб. Това е шансът на еврозоната да направи така, че еврото да застане до долара, а след това - да започне и да доминира.
Аслам не пропусна коментар и за криптовалутите, за които е категоричен, че също могат да изиграят важна роля за изместването на долара като водеща валута.

Отнемането на доминиращата роля на долара е цел и на Турция, Иран и Русия - и трите държави имат дългове в долари, но опитът за заобикаляне на американската валута има е мотивиран и от отношенията им с американския президент Доналд Тръмп.

Според Аслам триъгълникът Турция, Иран и Русия е „много важен“. Именно той мжое да се окаже ключов за промяната при валутната доминация, защото трите държави в него не искат да разчитат на американския долар.

 

От 1 октомври 2016-а година китайският юан също може да се използва  за резервна валута и се присъедини към японската йена, британската лира, швейцарския франк и разбира се - долара и еврото. В момента процентът му в резервите в чужда валута е малко над процент, но китайският лидер Си Дзинпин още след преизбирането си миналата година обърна внимание, че иска това да се промени.

"Отражението върху цената на долара е очевидно. Той ще стане по-слаба валута и по-малко хора ще искат да я притежават. Това обаче веднага означава, че ще се намали търсенето на долари, а оттам - валутата ще изгуби доминацията си в световен мащаб", прогнозира Наим Аслам в радио ефира на БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама