Коалиционният съвет обсъжда рокадите в кабинета

08:10, 17 сеп 18 / Политика 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се управляващите да се съберат на пореден коалиционен съвет по повод рокадите в кабинета. Те ще обсъдят кого да предложат за нов министър на транспорта, след като първият кандидат за поста Александър Манолев се отказа.

Въпреки неяснотата около това дали има нов кандидат, оставките на тримата министри и приемането на техните заместници може да влезе в пленарната зала още в сряда.

Очаква се предишният акт на Министерския съвет за освобождаването на Радев, Московски и Нанков и назначаването на Маринов, Манолев, Аврамова, който беше внесен в деловодството на Народното събрание, да бъде изтеглен щом постъпи новият с името на новия кандидат за транспортен министър. Възможно е обаче старият акт да не бъде изтеглян, а просто да не бъде подложен на гласуване, твърдят от ГЕРБ.

Пред смяната на министрите обаче съществува и още една пречка и тя е неподписаният от президента Румен Радев указ за освобождаването на кандидата за вътрешен министър Младен Маринов от сегашния му пост на главен секретар на МВР. Рокадите в кабинета трябваше да бъдат одобрени от Народното събрание още миналата седмица, но точката беше отложена заради липсата на указ.

Ако обаче държавният глава беше подписал, сега Манолев щеше да е министър, а това щеше да е пореден проблем пред управляващите, на които вероятно щеше да се наложи да поискат оставката му часове след назначаването му.

Новата номинация за поста ще бъде от администрацията, съобщи Цветан Цветанов от ГЕРБ: "Имаме и съответните 1-2 номинации. Изчистили сме темата с това, което провокираше напрежение в коалиционната ни комуникация."

Лидерът на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров подкрепи оставането на Манолев: "Дали за следващия (номиниран за министър) няма сайт да каже, че преди 20 години е хванат в нерегламентирана връзка със съседката."

Третата смяна трябва да бъде в регионалното министерство. Въпреки че строителният бранш подкрепя настоящия министър Николай Нанков, се очаква постът да бъде зает от депутата Петя Аврамова.

В парламента освобождаването на тримата министри и одобряването на новите попълнения в кабинета ще бъдат гласувани поотделно. Очаква се депутатите на вицепремиера Валери Симеонов да не подкрепят оставките, но да гласуват "за" новите министри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама