Сливенският театър празнува юбилей

11:40, 18 сеп 18 / Култура 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 300 театрали ще пристигнат в Сливен днес за 100-годишнината на Сливенския професионален театър.

Тържественото честване започва с „Шествие на звездите“ по сливенското ларго. Световни кинозвезди – гости на празника, ще тръгнат в 17,30 ч. от Градската градина и ще дефилират до пл. „Хаджи Димитър“, с почит към достолепния театрален юбилей. В манифестацията на признателност към люпилнята на театрални кадри в Сливен ще се включат класовете по актьорско майсторство на получилите сливенска театрална закалка професори от НАТФИЗ Пламен Марков, Ивайло Христов и Атанас Атанасов.

„Театърът оживява“ е наречена изненадата в театралната къща на 18 септември. В 18 часа на покрива на театъра ще се разиграе препратка към „Молиер или Съзаклятието на лицемерите“ от М. Булгаков. 

Театралното фоайе ще посрещне гостите си в „нова премяна“, на фона на първата театрална завеса „Песента на музите събужда човешката душа“. Юбилейната изложба във фоайето на театъра има три раздела – на най-красивите театрални костюми от сливенски спектакли, документална изложба за историята на театралното дело в Сливен, изготвена съвместно с библиотека „Зора“ и сценографска експозиция. Акцент в представените сценографски скици и проекти е изложбата на художника юбиляр Нейко Нейков, тематично насочена към работата му в Сливенския театър.

Юбилейната книга на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ – Летопис на театралната история 1918-2018 година, ще бъде представена от 18,40 часа, в камерната зала „Слави Шкаров“. 

„Търси се съпруг за Мария“ е празничният спектакъл от 19,30 ч. с водещи Албена Павлова и Емил Марков, актьори от състава на старата трупа. 

В празника на 100-летния Сливенски професионален театър по един или друг начин ще участват всички, преминали през Сливенската театрална школа и допринесли в годините за престижа и славата на Сливен като Мека на театралното изкуство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама