Черният шоколад може да запази гъвкавостта на кръвоносните съдове и така да намалее риска от високо кръвно налягане, съобщи вестник "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Чистото какао също има такъв профилактичен ефект. Той се дължи на съдържащите се в него флаваноли.
"Установихме, че приемът на флаваноли значително подобрява няколко показатели за състоянието на сърдечносъдовата система", заявиха учени от университетската болница в Дюселдорф.
Учените установиха, че увеличаването на количеството флаваноли намалява 10-годишния риск от сърдечносъдово заболяване с 22%, а от инфаркт с 31%.
Освен в черния шоколад, флаваноли има и в ябълките. Неподсладеното какао обаче е един от най-добрите източници на антиоксиданта.
Добави коментар