Съживиха старите градски часовници в Лом

16:45, 17 сеп 18 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С надеждата да събудят града за нов живот, жители на Лом решават да ремонтират старинните градски часовници. Монтираните още в началото на миналия век на две от емблематичните сгради в крайдунавския град часовници, днес отново работят. След повече от 20 години сън, стрелките им пак отмерват времето. 

В близкото минало градският часовник е бил считан за най-популярното място в града. Поставяни на важни обществени сгради, те са били акцент в архитектурната среда и място, където хората са се срещали. И днес часовниците продължават да красят старинните сгради из цяла България, но стрелките на много от тях са застинали, а механизмите им отдавна са спрели да отмерват времето. Така било повече от 20 години и в крайдунавския град Лом, докато наскоро местни жители решават да събудят часовниците, с надеждата, че така ще върнат и живота в града. Идеята хрумва на Жана Замфирова, която живее точно срещу един от градските часовници.

Старинните градски часовници в Лом са два. По–големият е монтиран на някогашната банка в града още при строителството на масивната триетажна сграда през 1933 година. Сградата е строена от австрийска фирма, а часовникът вероятно е германска изработка, спомнят си днес местните жители.

Другият часовник е поставен на една от най-емблематичните къщи в града, популярна като аптека „Тодор Велев”. Строена още през 1929 година в стил сецесион и днес сградата с островърха часовникова кула излъчва аристократизъм и елеганстост.

С ремонта и реставрацията на двата часовника се захваща един от малкото останали часовникари в града Теодор Генадиев. Помага му неговият баща – Димитър Русинов, от когото е наследил занаята, пише ''Дарик''.

Ремонтът на големия часовник отнема повече време, другият - на аптеката успяват да възстановят по-бързо, разказва синът Теодор.

Съживени, двата градски часовника в Лом отново отмерват времето. А майсторите, погрижили се те да заработят, не пропускат да проверят стрелките дали се движат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама