За какво е полезна тиквата?

15:00, 22 сеп 18 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тиквата е изключително богата на витамин А, който стимулира имунната система и се бори успешно с инфекциите в организма. Тя също е с високо съдържание на витамин C, който увеличава производството на белите кръвни клетки и помага за по-бързото заздравяване на раните.

Тиквата има също протеини, витамин В2, витамин Е, желязо, калий, манган и по-малки количества магнезий, фосфор, цинк и фолат. Хората, приемащи калий по-често, имат по-ниско кръвно налягане и съответно намален риск от инсулт.

Тиквата съдържа антиоксиданти, които могат да намалят хроничните заболявания. Сред тях са алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Те неутрализират свободните радикали, като предотвратяват увреждането на клетките. В анализ на 13 изследвания се доказва, че хората с по-голям прием на алфа- и бета-каротин, имат по-нисък риск от рак на стомаха.
Тиквата е бедна е на калории, тъй като 94% от нея са вода. Добър източник е на фибри, които засищат стомаха за по-продължително време и намаляват апетита. Семките са също толкова полезни, колкото и самият плод. Те подобряват здравето на пикочния мехур и сърцето.

Тиквата съдържа съединения, необходими за здрава кожа. Те я предпазват от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Витамините, които тя съдържа, помагат за производството на колаген и протеин за сияйна и гладка кожа.

Трябва да се има предвид, че тиквата има леки диуретични свойства. При прекалена консумация, може да се предизвика увеличаване на водата и солта, която тялото изхвърля през урината. Затова диуретиците трябва да бъдат по-внимателни, когато ядат тиква.

Тези антиоксиданти намаляват вероятността и от очни заболявания. В проучване е открито, че хората с по-висок прием на бета-каротин, са с по-нисък риск от катаракта, а това е често срещана причина за слепота. Тиквата е добър източник на лутеин и зеаксантин, съединения, свързани с намаляване на вероятността от макулна дегенерация.

Индивите, които приемат каротеноиди, съдържащи се в тиквата, намаляват риска от панкреас, заболявания на гърдите и гърлото, пише puls.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама