Огнян Минчев: Президентът започна битка, която не може да спечели

13:55, 18 сеп 18 / Политика 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нечии неподходящи съвети вкараха президента Радев в битка, която той не може да спечели. Не защото не може да отказва да подпише въпросния указ още дни наред, а защото не е възможно да реализира политически капитал в резултат на упорството си. Това каза в свой коментар политологът Огнян Минчев, по повод скандала с отказа на президента да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов.

Неговите правомощия наистина включват необходимост от договаряне с президентската институция при назначаването на кандидата за главен секретар на МВР. Но освобождаването на стария наистина е само формален акт, отказът от който може би не е пряко укорим от тясно институционална гледна точка, но е основание за политическа уязвимост.

Ако, не дай Боже, в страната се случи крупно престъпление или бедствие от друг порядък, правителството с лекота ще може да прехвърли отговорността за ситуацията върху президента, който иначе няма изпълнителни правомощия във функционирането на МВР и свързаните с него институции. Системата на МВР, разбира се, е отговорност на изпълнителната власт като цяло. Но в момента имаме подали оставка министър и главен секретар. Президентът е този, който задържа този властови вакум и неизбежно носи отговорност за това, допълни политологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама