Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод

13:15, 19 сеп 18 / Свят 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Междудържавното споразумение за изграждането му се подписва днес в Никозия от енергийните министри на двете страни, съобщава БНР. Бъдещото съоръжение ще даде възможност за първия износ на природен газ от Източното Средиземноморие към ЕС.

Споразумението между Кипър и Египет е първото подобно транснационално газово споразумение в Източното Средиземноморие, в съответствие със стандартите на ЕС. То дава политическа, правна, техническа и финансова рамка за изграждането на подводния тръбопровод, който ще свърже първото кипърско газово находище „Афродита” с терминал за втечнен газ в Египет, на разстояние от около 100 километра. По предварителни оценки изграждането на съоръжението ще струва до 1 млрд. евро.

Бъдещият газопровод е много важен за експлоатацията на кипърските газови находища и цялостното енергийно развитие на Източното Средиземноморие, като се явява част от изграждания коридор от различни инфраструктури за доставка на газ от региона за Европейския съюз. След преработката му в Египет кипърският природен газ от находището „Афродита” ще може да се изнася за ЕС и да допринесе за енергийната независимост и сигурност на Европа.

Преговорите и сключване на търговско споразумение все още предстоят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама