Белодробната болница в Бургас се нуждае от 40 000 лева за храна

15:00, 19 сеп 18 25 1807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необходимо е субсидиране на храненето на туберколозно болните пациенти в Белодробната болница в Бургас. Нужни са малко над 40 хиляди лева и директорът на лечебното заведение д-р Евелина Трошанова иска сумата да бъде отпусната от общинския бюджет. Аргументите си тя е представила в докладна записка до Общинския съвет. 

"Заради промяна в методиката на  субсидиране на лечебните заведения от страна на Министерството на здравеопазването през 2018 година ясно се е очертал проблемът с недостига на финансови средства.Отпускат се 38 лева за болен на ден,  те са за лечението му и включват и храната. Средствата са недостатъчни", съобщи пред БНР директорът на лечебното заведение д-р Евелина Трошанова.  

Разходът за храна за година на туберколозно болните пациенти е 80 800 лв. , 40 хиляди отпуска до сега общината, нужни са още 40 800 лева, изчислява д-р Трошанова. Министерството е превело в началото на годината авансова сума за престоя на такива пациенти, но след първите шест месеца в които е до уточнявало финансовите параметри, сега удържа по 14 500 лева ежемесечно от сметката на болницата като надвнесени, уточни директорът на лечебното заведение.

Годишно в болницата се лекуват 100 - 110 туберколозно болни пациенти от региона. Решението за това дали ще бъдат отпуснати необходимите средства предстои да бъдат взети на предстоящата сесия на Общинския съвет.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама