Учени: Растежът на косата се стимулира с масло от сандалово дърво

13:05, 19 сеп 18 25 1617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че маслото от сандалово дърво стимулира растежа на косата само за шест дни, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Фоликулите на косата съдържат "рецептори за миризма". Те реагират на аромата на маслото и стимулират основния протеин в косъма да се мултиплицира.

Това вероятно се дължи на блокиращия ефект на сандаловото маслото върху гените, които предизвикват "самоубийство" на кератиновите клетки. То стимулира и фактори на растежа, като витамини и хормони.

От предишни изследвания беше известно, че излагането на човешки клетки на сандалово дърво в лабораторни условия предизвиква увеличаване на протеина кератин. Това улеснява заздравяването на раните.

За да проверят дали ароматното дърво може да засили растежа на косата, учените от лабораторията "Монастериум" в Мюнстер са изложили тъкан от човешки скалп на изкуственото сандалово масло Сандалоре, което се използва в парфюмерийната индустрия.

Тъканта била взета от донори на възраст от 38 до 69 години, подложили се на лифтинг. Учените се надяват да успеят да разработят лечение срещу оплешивяване на базата на масло от сандалово дърво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама