Хайдушки празници ''Капитан Петко Войвода'' започват в Чепеларе

10:10, 20 сеп 18 / Култура 25 1980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хайдушки празници "Капитан Петко Войвода" предстоят от 22 до 24 септември в Чепеларе, съобщиха от общинската пресслужба.

Тържествата се организират за втора поредна година по инициатива на родолюбиви жители на родопския град с подкрепата на Община Чепеларе. Фестивал "Родопа пее хайдушки песни", изложби на исторически оръжия, възстановки на събития, свързани с Капитан Петко Войвода и неговата чета са включени в празничната програма, предаде БТА.

Образите на Капитан Петко Войвода и неговите съмишленици са свързани със свободата, извоювана за Чепеларе десетилетия по-рано от присъединяването на останалата част от Родопите към България, коментират организаторите.

Програмата на Националните хайдушки празници започва на 20 септември със среща-разговор с доц. Румяна Комсалова на тема "Хайдушкото движение по време на българското Възраждане и мястото на Капитан Петко Войвода".

На 21 септември е предвидена лекция за живота, делото и борбата на Петко Войвода, представена от Зоя Начева, началник на Държавен архив - Смолян. Националният съюз "Единение" ще покаже възстановки за обявяването на Независимостта на България, на хайдушка клетва и живи картини от дейността на Капитан Петко Войвода.

Фестивалът за хайдушки песни започва от 11 часа на 23 септември на площад "Олимпийски" в града. В празничния афиш са включени концертни изпълнения на фолклорен ансамбъл "Капитан Петко Войвода" при Тракийското дружество в Асеновград, Илия Луков, ансамбъл при читалището в с.Павелско, оркестър "Карлък".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама