В Белгия забраниха пикниците в горите заради АЧС

10:00, 22 сеп 18 / Свят 25 1142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в областта Валония забраниха за месец посещенията на горите в южната част на община Етал след откриването на пет прасета, загинали от африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи тази седмица пред медиите регионалният министър на земеделието Рене Колин, пише Агрозона.
Валония е френскоговорящия регион в южната част на Белгия, който се включва пет провинции.

„В горските територии ще могат да влизат само тези, които изнасят труповете на свине. Забранени са всякакви мероприятие и горски дейности. Забрана е влязла в сила от понеделник на площ от 63 хиляди хектара“, – заяви още министърът пред журналисти в Брюксел.

Според него, смъртта на дива свиня в община Етал, който се намира близо до границата с Франция и Люксембург, може да нови огромни негативни последици. Според експерти с вируса на АЧС може да бъдат заразени от десетина до 400 диви прасета.

Преди това властите на Валония забраниха лова и храненето на животни в общинските горите. В момента експерти от ветеринарната и санитарната служба на Белгия заедно с експерти от ЕС проверяват свинефермите във Валония за наличие на болестта АЧС.

Белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм по-рано увери, че вирусът на АЧС не представлява заплаха за човешкото здраве. Въпреки това все още не е установена ефективна ваксина срещу болестта. Вирусът може лесно да се предава от едно животно в друго, което застрашава популацията в свинефермите.

Както отбелязва федералната агенция за безопасност на храните Afsca, смъртта на дивите свине потвърждава, че вирусът на АЧС, чиито огнища са регистрирани в Източна Европа, вече се простира до западната част на континента. Случаи на АЧС досега са установени в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния, Чехия и България.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама