Борисов участва в неформална среща на лидерите на ЕС в Залцбург

07:30, 20 сеп 18 / Политика 25 1529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов е в Залцбург, където се провежда неформална среща на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз.

Снощи Борисов присъства на неформална работна вечеря, давана от федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц в чест на лидерите на държавите-членки на ЕС. Миграцията и Brexit - това бяха двете основни теми. Напрежението между държавите-членки за това как ЕС да се справи с нелегалната миграция продължава да расте.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви преди срещата, че докато някои държави искат да разрешат кризата, а други да я използват, общо решение няма да има. При пристигането си на срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви от своя страна, че споразумението за Brexit с Великобритания е все още доста далеч.

Министър-председателят отново подчерта позицията на България по темата за миграцията. “Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция”, каза премиерът Борисов и припомни мерките, които предприе страната ни - с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията.

Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. “Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали”, каза още премиерът Борисов.

Във вечерята участва и британският премиер Тереза Мей, която призова лидерите на ЕС да вземат пример от нея и да нагодят позициите си в преговорите за Brexit така, че да постигнат добра сделка. "Уверена съм, че с добра воля и решимост можем да договорим сделка, която е добра и за двете страни", допълни тя.

Мей защити предложенията си от Лондон за бъдещо митническо и търговско споразумение с ЕС с аргументите, че то ще запази свободната търговия и ще предотврати това да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за добронамереност и уважение в преговорите между Великобритания и ЕС. Тя заяви пред журналисти при пристигането си за вечерята, че е възможно Великобритания и ЕС да запазят много близко сътрудничество в някои области, по-конкретно в сферата на сигурността.

Срещата днес ще прерасне в заседание във формат ЕС27 за обсъждане на въпросите, свързани с Brexit. Това заседание ще предостави възможност за разглеждане на състоянието на преговорите с Обединеното кралство и следващите стъпки.

И в Брюксел, и в Лондон растат опасенията, че преговорите за Brexit може да завършат без сделка. Затова се очаква европейските лидери да се споразумеят за свикването на извънредна среща на върха за Брекзит през ноември в Брюксел.

Очаква се да бъдат обсъдени и предложенията на Европейската комисия за укрепване на сигурността по външните граници на ЕС, както и задълбочаването на сътрудничеството с държавите от Северна Африка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама