Цацаров поиска криминализиране на производството на нелегални цигари

16:35, 20 сеп 18 / Политика 25 1305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Криминализиране на производството на нелегални цигари поиска главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика.

Депутатите изслушаха и новия вътрешен министър Младен Маринов. 

Сега Наказателният кодекс предвижда търсене на отговорност само за онези, които държат или продават нелегални цигари. Главният прокурор предложи на депутатите да се наказва и производството на цигари, а вместо продажбата в Наказателния кодекс да се запише, че наказателна отговорност се търси за разпространение, което по думите му е по-широк термин. 

Оказа се, че няма и проблем да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари. Затова Цацаров предложи да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим. 

Преди да представи предложенията си, Цацаров обяви, че всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари и че голяма част от незаконно произведените цигари се разпространяват на изключително високи цени в чужбина. 

Главният прокурор беше помолен да коментира и номинацията и вече избора на новия вътрешен министър Младен Маринов в контекста на критиките, които днес Маринов получи от президента Румен Радев. Цацаров заяви, че изключително уважава професионализма на новия вътрешен министър, че ще работи добре с него и коментира изказванията на президента като политически. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама