Звезден рожденик: Стивън Кинг

09:20, 21 сеп 18 / Любопитно 25 1009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува писателят Стивън Кинг и навършва 71 години!

Стивън Едуин Кинг, роден на 21 септември, 1947 г., е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век.

Историите на Стивън Кинг обикновено разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели – замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания. Кинг е познавач на хорър жанра, както проличава в книгата „Танц на ужаса“ („Danse Macabre“), в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.

Освен това Стивън Кинг пише творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм.

Кинг и жена му притежават три къщи една в Бангор, една в Ловъл, Мейн, а през зимата ходят в имението си в Сарасота, Флорида. Двамата имат три деца и четири внучета.

Табита Кинг е публикувала девет от романите си. И двамата сина на Кинг са издавани автори: Оуен Кинг публикува първия си сборник с разкази „Всички сме заедно в това“ през 2005 г.; Джоузеф Хилстром публикува отличения с няколко награди сборник с разкази „Призраци от 20 век“ през 2005 г., а правата за филмиране на първия му роман „Кутия с форма на сърце“ са закупени от Уорнър Брос., но продукцията е спряна за момента.

Много велики автори, оставили голяма следа в световната литература са преследвани от финансови проблеми през целия си живот. Кинг не прави изключение в началото на кариерата си, а той и жена му са принудени да живеят в лоши условия и бедност, докато не идва неговият пробив с романът „Кери“. Кинг получава около 400 хиляди долара за тази своя творба и успява да осигури добър стандарт за семейството си. Днес като един от най-продаваните автори за всички времена Кинг има лично състояние от около 400 милиона долара, като само за 2008 неговите приходи възлизат на 45 милиона.

Продажбите на книгите на Кинг са около 300 – 350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ („Петата четвъртина“) под псевдонима Джон Суитън.

Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014 г. на церемония в Белия дом на 10 септември 2015

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама