Венецуела преминава от 24 септември към пазарни цени на бензина

13:45, 21 сеп 18 / Свят 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Венецуела преминава към пазарни цени на бензина във всички региони на страната от понеделник, 24 септември, съобщи президентът на страната Николас Мадуро.

"Бензинът ще се купува на международни цени за ужас на мафията. По този начин грабежът на бензина ни от колумбийската мафия ще бъде спрян", заяви държавният глава по националната телевизия, предаде БТА. Мадуро подчерта, че идната седмица ще обясни как ще работи система за държавно субсидиране на горивата за гражданите, които имат венецуелски документ за самоличност.

Мадуро обяви в средата на август, че страната ще премине към пазарно образуване на цените на бензина, като същевременно ще са в сила държавни субсидии. От началото на септември новата система беше въведена в пограничните общини.

От изявлението на президента стана ясно още, че от 1 октомври националната криптовалута петро ще започне да се използва като платежно средство в международната търговия.

На 20 август правителството обяви деноминация, "изтривайки" от купюрите пет нули и обвързвайки новата валута - суверенен боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността на петрото е приравнена на цената на барел венецуелски петрол и е около 60 долара.

Тежката икономическа ситуация принуждава много венецуелци да напускат родината си. Според най-новите данни на ООН близо 2,3 милиона души са се изселили в чужбина - основно в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама