Високата температура представлява симптом на много и различни заболявания. Тя е отговорът на имунната система на организма към болестта. Високата температура се появява, когато е налице възпаление. Възможно е то да бъде причинено от външен микроорганизъм като вируси и бактерии, които предизвикват инфекция в тялото.
Ако температурата надхвърля 37 градуса, тогава се счита за висока. При такъв стресов режим е много важно да се храните правилно, за да се улесните бързото си възстановяване.
Ето и основните принципи на правилното хранене по време на заболяване:
Протеинови продукти
Източникът на протеини за периода на заболяването трябва да бъдат хранителни продукти като извара, риба и месо. Ако нямате апетит, най-добрият вариант е пилешки бульон. Той успокоява възпалението на гърлото, разрежда храчките и съдържа всички необходими хранителни вещества, които помагат ефективно да се борите с болестта.
Плодове и зеленчуци
Изключителен източник на витамини за периода на заболяването. Чаят с пресни малини или лимон, домашно приготвен плодов сок или просто ябълка е отлично решение за човек с висока температура. Трябва да бъдат предпочитани и храни, богати на витамин С - касис, шипка, портокали, зелени чушки, броколи, киви, зеле.
Въглехидрати
Именно на тях трябва да обръщате специално внимание, когато боледувате. Кашите се усвояват лесно дори от отслабения организъм и го подхранват. Така че по-добре забравете за обичайния си начин на хранене, докато сте болни, за да не отслабите действието на лимфоцитите, които отговарят за борбата с инфекциите в организма. Също така е необходимо да се изключат всички продукти като сладкарски изделия и брашно, както и полуготовите продукти. Трябва да се избягват силни подправки, те са добри като превантивна мярка за болестта. Но по време на заболяване те могат да увредят раздразненото гърло. Разбира се, алкохолът и газираните напитки също трябва да се забравят.
Течности
Пийте колкото е възможно повече - течността помага да се премахнат всички излишни токсини. За тази цел използвате не-газирана вода, но топлите течности се абсорбират по-добре. Няколко чаши чай на ден ще облекчат неприятните симптоми и ще ускорят възстановяването. В допълнение към чая можете да пиете компоти или плодови напитки, прясно изцедени сокове.
Готвене
Не давайте на тялото си тежка храна по време на заболяване. Избягвайте пържене, а изберете варени, задушени или печени ястия. Също така не яжте пушени и консервирани храни. Храната трябва да бъде проста (не яжте сложни комбинирани ястия) и постно.
Като спазвате тези прости правила за хранене, лесно ще осигурите осезаема подкрепа на вашето тяло в борбата с вирусите. В допълнение към правилното хранене, ще ви помогнат и почивката в леглото и малка физическа активност, пише puls.bg
Добави коментар